Lehet e győzni az adóhatósággal szemben

Nyomtatóbarát változatPDF változat Share/Save

 

Korábbi felmérésekből kiderült, hogy a cégek akkor fellebbeznek csak egy szerintük visszás NAV döntés ellen, ha jelentős – legalábbis a cég méretéhez képest jelentős – összeget kell befizetniük. Ez még logikus is lehet, ám szakértők szerint a stratégia visszafelé is elsülhet, mert ha a vállalkozás nem fellebbez egy kis összegű megállapítás ellen, később ugyanazon az alapon nagyobb összegű befizetésre is kötelezhetik. A fellebbezésnél is ritkábban mernek a cégek jogorvoslattal élni, hogy igazukért bíróság előtt álljanak ki a NAV-val szemben. A felmérés szerint a vállalkozók főleg a magas költségektől tartanak, de sokan a bíróságokban sem bíznak.

A NAV persze kemény ellenfél, hiszen 2013-ban a tavalyinál 369 milliárd forinttal többet, 10 901 milliárdot kell belapátolnia az államkasszába. Ez Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese szerint sem kis feladat, pedig az első fél év jól sikerült, 100 milliárd forinttal többet szedtek be, mint 2012-ben.

Ennek ellenére egy friss elemzés szerint egyáltalán nem reménytelen a harc a NAV-val szemben, ugyanis több fellebbezést és pert nyernek a cégek az adóhatósággal szemben, mint korábban. A folyamat látványos: amíg 2007-ben a bíróságok a perek 78 százalékában az adóhatóságnak adtak igazat, addig 2012-ben már 71 százalékra, a 2013. első félévében pedig 66,5 százalékra csökkent a helybenhagyó döntések száma. A fenti adatok különösen kedvezőek annak fényében, hogy 2007 óta több mint másfélszeresére emelkedett az adóügyekben hozott ítéletek száma, ezért nem csak százalékos arányában, hanem darabszámban is javulnak a mutatók.


Hasonló tendenciát láthatunk a fellebbezések terén is: amíg 2006-ban mindössze 20 százalékos volt a sikeres fellebbezések aránya a NAV határozataival szemben, addig 2007-2011 között a fellebbezések 30 százalékában a NAV végül az ügyfélnek adott igazat, tavaly pedig már 33,6 százalékra javult az arány. Persze mindez nem egyértelműen örvendetes, mert ezek szerint a NAV egyre többször jogtalanul zaklatja az adózókat, aminek vagy az apparátus felkészületlensége, vagy a bevételkényszer az oka. Bármelyik is az igazság, az nehezen fér össze a NAV új, adózóbarát imázsával, amit a napokban elindult facebook oldalukkal is szeretnének erősíteni.

Tags: