Közlemény a pénztárgépnapló kötelező használatáról

Nyomtatóbarát változatPDF változat Share/Save

2013.12.19-én a Nemzeti Adó és Vámhivatal a következő közleményt adta ki:

A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet (a továbbiakban Rendelet) 54. § (2) bekezdése értelmében a pénztárgép üzemeltetéséről és szervizeléséről pénztárgépnapló vezetése kötelező. Egy pénztárgépről egy pénztárgépnapló vezethető.

A NAV által ajánlott pénztárgépnapló a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes honlapjáról (www.nav.gov.hu) tölthető le. A honlapon külön nyomtatványként érhető el a hagyományos és az online kapcsolatra képes pénztárgépekhez alkalmazandó pénztárgépnapló. Mindkét naplótípushoz tartozik kitöltési útmutató is.

A Rendelet 54. § (1) bekezdése értelmében a pénztárgépnaplót szigorú számadás alá kell vonni, mely előírást a következők szerint kell értelmezni.

A pénztárgépnapló szigorú számadás alá vonása a pénztárgép üzemeltetőjének kötelezettsége.

A szigorú számadás alá vonás a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üzemeltetőnek olyan nyilvántartást kell vezetnie, amely a pénztárgépnapló vonatkozásában a leglényegesebb adatokat tartalmazza, így különösen indokolt feltüntetni a pénztárgépnapló felhasználásának időtartamát (megnyitás és lezárás dátuma), hogy a pénztárgépnapló melyik pénztárgép eseményeinek dokumentálására szolgál, továbbá azt, hogy a napló hány oldalból áll.

 

Az ellenőrzések ebben a témában folyamatosak, kiterjednek a pénztárgépnaplók szigorú számadásának ellenőrzésére is. Amennyiben igénylik, az ajánlott pénztárgépnapló mintáját e-mailben megküldjük! Igényét jelezze könyvelőjénél!